[Guide] Sådan laver du din egen fondantkage

Nu er det lige sådan, at jeg elsker kage. OG fødselsdag og barnedåb og bryllupper og babyshowers og andre festlige lejligheder. Jeg gør altid en del af ud sådanne ting og har ad flere omgange bestilt en af de der famøse fondantkager. Men altså, det koster jo klejner at få lavet sådan en, og så var det jeg tænke: Hvorfor laver jeg den ikke selv?!

Så det har jeg altså gjort. Jeg har hentet inspiration online og har ellers bare prøvet mig frem. Og nu synes jeg altså, jeg vil dele ud af mine erfaringer, hvis du også står og overvejer at lave sådan en lækker sag. For hvis jeg kan, kan alle!

Du behøves sådan set ikke have det vilde udstyr eller specialvarer for at lave en. Men der er dog et par ting, der er ret anbefalelsesværdige:

  • En god form (jeg bruger en rund springform og det funker fint)
  • En kagedeler (jeg har købt min online men de kan sikkert også fåes i hobbyforretninger mv)
  • Pastafarve til fondanten (medmindre du ønsker din kage og pynt helt hvid. Frugtfarve duer ikke, da det ’smelter’ fondanten, så den bli’r grim. Du kan sagtens nøjes med en enkelt farve eller to, især hvis du – som jeg – ønsker en simpel kage. Jeg købte farven samme sted som kagedeleren, men har set også set det i Panduro)
  • Evt. et par udstikkere (jeg fandt et sæt med blomster i Søstrene Grene til ingen penge og et sæt med bogstaver og tal i Panduro)

Sådan laver du din egen fondantkage

TRIN 1: Sådan laver du dine kagebunde

Først finder du en opskrift på en kage du kan lide. Det kan f.eks. være chokoladekage. Personlig synes jeg, de her kager bliver meget bastante, så jeg foretrækker en lys kage som bunde. Jeg bruger den her drømmekage-opskrift fra Arla (uden toppingen selvfølgelig), dog med et par modifikationer:

  • Start med at lune mælk og smør (så er den lillefingervarm når du skal bruge den og skal ikke vente)
  • Jeg bruger cirka 2/3 del af den mængde sukker, opskriften siger, ellers bliver den for sød til min smag
  • Vær OBS på bagetid og temperatur. De 200 grader angivet her er for almindelig ovn. Jeg giver kagen 180 grader i ca. 35 minutter i vores varmluftovn og skruer så op til 200 i yderligere fem minutter for at bage den helt igennem. Brug en strikkepind eller grillspyd til at se, om den er gennembagt ved at stikke ned i midten, og se om der hænger dej ved. Når der ikke gør, er den færdig.

Jeg har ganget opskriften med 1,5 for at få en kage til cirkus 12 voksne personer. Store stykker, that is.

Proceduren er altså ganske enkelt den, at du laver din kagedej og hælder den så op i din smurte kageform. Jeg smører kageformen med neutral kokosolie. Der kommer så rigeligt smør i resten af kagen… Et godt tip er at lægge et stykke bagepapir (klippet nogenlunde i formens facon) i bunden med kokosolien (eller hvad du nu bruger af smørelse) på begge sider af papiret.

Sådan laver du din egen fondantkage

TIP! Stil din kageform på en bageplade og hæld dejen i, mens den står der, så du kan løfte hele pladen ind i ovnen. Da jeg lavede min første kage stod formen på bordet, og da jeg så løftede den over mod ovnen, røg bunden simpelthen ud!!! Behøves jeg sige, jeg var helt oppe i det røde. Der var kagedej op og ned ad vægge og køkkenskabe. Now you know NOT to do that! 🙂

Sådan laver du din egen fondantkage

Når kagen er færdigbagt, tager du den ud og lader den stå, til den er helt kølet af (det tager gerne et par timer).

Hvor lang tid tager egentlig at lave sådan en fondantkage, tænker du nu, ik? Well, jeg foretrækker, at det hele er så friskt som muligt, så derfor laver jeg den på to dage og går altså først i gang, dagen før den skal serveres.

TRIN 2: Sådan laver du dit fyld og stabler din fondant kage

Til denne kage har jeg valgt at lave to lag fyld. Et med hindbærcreme og et med chokoladecreme. Til det bruger jeg:

1 pose frosne hindbær
1 tsk vaniljesukker
2,5 dl fløde
1 og en halv ’skive’ husblas

Og

100 gram mørk chokolade
2,5 dl fløde

Start med at lægge husblasen i blød i koldt vand. Giv hindbærene et opkog og rør husblas og vaniljesukker i. Lad det stå og køle.

TIP! Som udgangspunkt skal fyld med chokolade i ikke have husblas, da chokoladen jo stivner ved nedkøling, hvorimod frugtcreme og lignende skal have lidt husblas for at holde formen.

Smelt chokoladen over vandbad. Lad det stå og køle.

Mens diverse ting køler af, kan du skære din kage.  Du skal skære, så du får en bund, et midterstykke og en top. Sæt din kage på et nogenlunde fast underlag. Lirk forsigtigt kageformen åben og tag den af. Når du skal fjerne bunden kan du med fordel løsne den med en skarp kniv, men kun ude i kanten. Bagepapiret klarer resten, når du har fået frigjort den.

Sådan laver du din egen fondantkage

Nu skal du bruge din kagedeler. Indstil den i de tykkelser, du ønsker dine bunde og sav forsigtigt igennem kagen. Første gange skal du nok nøjes med at skære en ad gangen. Det sværeste er de første par centimeter ind i kagen. Vær tålmodig og sav. Ikke hive! Så smuldrer kagen. Det er vigtigt, at ‘fødderne’ på skæreren hele tiden står på dit underlag, så du skærer samme tykkelse hele vejen igennem. Sørg for også at skære toppen af kagen, så du har tre fine lige bunde.

Sådan laver du din egen fondantkage

Herefter skal du til at stable din kage og lave fyldet færdigt. Find det fad din kage skal stå på ved servering. Helst et uden kanter, da det gør det nemmere, når du skal smøre den op og have fondanten på. Sæt din springform midt på fadet, læg den første bund forsigtigt i og spænd formen ind.

Sådan laver du din egen fondantkage

Nu pisker du dit flødeskum til det første lag fyld. Når fløden næsten er blevet til skum, tilsætter du de afkølede bær og pisker færdig. Fyldet fordeler du så jævnt som muligt på kagen. Jeg bruger bare en ske. Det skal helst ikke splattes helt ud over kanterne, så efterlad lidt rum i kanten af kagen. Når du lægger næste bund på skal det nok trykke fylde ud og dække helt. Selvom du tænker, at fyldet ser ud af meget, så bare vent. Kagen suger en del, så du skal ikke endelig ikke spare på det.

Sådan laver du din egen fondantkage

Herefter lægger du den næste bund ovenpå, pisker flødeskum til det næste lag fyld og tilsætter den smeltede chokolade, som så fordeles på næste bund.

Sådan laver du din egen fondantkage

Til slut dækker du med den sidste bund og vikler hele banditten ind i cellofan. Put den så i en pose med fad und alles og sæt på køl til dagen efter. Voila, de to første trin er klaret! Det var da ik’ så svært, vel?

Sådan laver du din egen fondantkage

Anden del af guiden finder du her.

Dele?Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 tanker om "[Guide] Sådan laver du din egen fondantkage"

  1. Inspirerende at læse om fremstillingen af din kage og jeg glæder mig til fortsættelsen om kagepyntning og resultatet.
    Måske får jeg mod til at prøve at fremstille en kage selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*