[Opskrift] Sundere alternativ til brød – LCHF style

LCHF grøntsagsbrød

Som du måske kan huske (eller læse her) prøver jeg jo pt. at trappe lidt ud af mit sukkermisbrug og komme tilbage i det gode “grøntsager-ind-junk-ud”-spor. Og det går heldigvis rigtig godt! Ja altså, jeg har da været ude med veninder hele to gange, hvor jeg har spist henholdsvis burger (men minus milkshake) og sushi, og jeg har da også hapset lidt god chokolade i weekenden til aftenunderholdningen, men det skal der altså også være plads til i enhver livsstil efter min mening. Men derudover har jeg spist enorme mængder grøntsager og god fedt og færre kulhydrater, og jeg kan virkelig mærke, hvor godt det gør for både min krop og mit sind!

Så i dag vil jeg dele et lille fif til at skære ned på de tomme kulhydrater og skrue op for grøntsagerne ved at erstatte brød med grøntsags-‘brød’. Oprindeligt fandt jeg opskriften på grøntsagsfladbrød i bogen “LCHF – Spis dig mæt og glad“, men jeg har lavet utallige variationer ud af Jane’s grundopskrift siden. Jeg laver dem rigtig tit, og synes der er mange fordele:

 1. Du kan lave det med ingredienser du næsten med garanti altid har i køleskab og skuffer
 2. Du kan variere ingredienserne i det uendelige (næsten)
 3. Du kan bruge dine kedelige grøntsagsrester til det og undgå madspild
 4. Du kan spise dem som rugbrød med pålæg på til frokost, som alternativ til burgerbollen om aftenen, som mini-pizzabund, eller med ost på til morgenmad. Kun fantasien sætter grænser.
 5. Hvis du laver en stor portion kan du have til madpakken til hele ugen
 6. De mætter usandsynlig meget

Du skal bruge:

 • Nogle grøntsager. Det kan være broccoli,  gulerødder, spinat, græskar (nok min yndlingsversion!) blomkål, ærter eller en blanding af det du nu lige har. Friske krydderurter såsom en stor dusk persille giver også et godt pift. Men alt i alt skal du bruge to gode håndfulde grøntsager.
 • 1 dl nødder f.eks. mandler, hasselnødder, valnødder, pekannødder. Du kan også tage lidt af hvert og spæde til med lidt sesamfrø eller solsikkekerner.
 • 1 dl revet ost. Det kan f.eks. være mozarella, parmesan eller prima donna.
 • 2-3 æg.
 • Lidt salt

Sådan gør du:

 1. Start med at køre nødderne/frøene/kernerne til mel i din foodprocessor eller med en stavblender.
 2. Tilsæt resten af ingredienserne til nøddemelet – minus osten og start med kun 2 æg – og blend det til en ensartet masse. Hvis du synes konsistensen ikke er smattet nok, så putter du det sidste æg i. Det kommer lidt an på hvilke grøntsager du bruger, hvor våd ‘dejen’ bliver. Den skal være lidt våd, men ikke for våd.
 3. Til sidst hælder du din ost i, rører godt rundt (uden at blende) og klasker dejen ud på en bageplade. jeg plejer bare at placere en spiseskefuld dej med mellemrum og mase den ud på bagepladen med fingrene til en rund-ish form, men du kan jo også lave andre former.
 4. Bag ved 200 grader varmluft i 20 minutter

Når de er kølet lidt af kan du spise dem med f.eks. pålæg. Min favorit er med guacamole  og en god skive spegedreng på. Eller mayonnaise, skinke og tomat. De er altså vildt gode! Prøv det 🙂

Dele?Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*